Ontdek je schat

Ontdek je schat

Matteüs 13, 44-46

De vernieuwende Franse theoloog Jacques Pohier ( +2007) vertelde eens:

Ik heb een hekel aan mensen die denken dat ze God in hun zak hebben, en alles van Hem weten. Maar ik heb ook een hekel aan mensen die de grote leegte preken. We moeten proberen om mensen weer de smaak van God te geven. Een God die met ons wil zijn, als we Hem daarvoor de ruimte willen geven. In Frankrijk wordt weleens gezegd dat er onder particulieren meer goud zit dan bij de Franse Nationale Bank. En zo zeg ik: er is méér God in de harten, de ervaringen, het leven van mensen, of ze nu heel erg of een beetje geloven, dan in de hele brandkast van de kerkelijke traditie!

Een levend bewijs van deze uitspraak vond ik in de uitzending van Zomergasten van afgelopen zondag waarin de 35jarige rapper van Surinaamse afkomst, Typhoon werd geïnterviewd. Opgegroeid in het hip-hop tijdperk en onderdeel van het zo atheïstisch ogende artiesten-landschap, durfde de rapper te vertellen hoe hij de liefde van God herontdekte en opnieuw voor Hem koos. Liefde was zijn grootste schat, zei hij, en ‘die wil ik delen en ook steeds leren ontvangen.’ Het leek of presentatrice Janine Abbring aanvankelijk niet zo goed raad wist met zijn geloof, want ze vroeg er niet over door.

Om je schat te kunnen ontdekken/her-ontdekken, moeten er obstakels worden opgeruimd. Eén van die obstakels is dat je altijd zoveel ‘moet’. Je moet knap zijn, vlot, rijk. Je moet het druk hebben en overal aan meedoen. Maar.. je mag niet teveel met je hoofd boven het maaiveld uitsteken, dus maar liever niet bezig zijn met geloven, spiritualiteit en zachtmoedigheid. In één zin gezegd: je kunt maar beter niet anders zijn, want dan weten ze geen raad met je!

Maar wie zich aanpast aan het grote gemiddelde, zal die niet terecht komen in de leegte waar Pohier het over heeft? Zal die niet de parel missen die in hemzelf verborgen ligt?

Vandaag roept Jezus ons op tot durf: durf al dat ge-moet eens los te laten. Keer naar binnen om je verborgen schat op te delven, aan te kijken en uit te stralen. Dan zal, ook door jou, God opnieuw geboren worden in onze atheïstisch ogende wereld…

Joost Koopmans osa, 26 juli 2020