Adventsactie 2020

Adventsactie 2020

Adventsactie 2020 voor kinderdagcentrum van Sarvodaya op Sri Lanka

De adventsactie van dit jaar is voor een kinderdagcentrum met meervoudig gehandicapte kinderen van de organisatie Sarvodaya Suwasetha in de stad Warakagoda. Theo Salemink, schoonbroer van Thea Schouten van ons Stadsklooster, is al vele jaren betrokken bij Sarvodaya Nederland.

Warakagoda ligt tussen de rubberplantages in het zuiden van Sri Lanka, op twee uur rijden van de hoofdstad Colombo. De Stichting Sarvodaya Nederland ondersteunt enkele sociale projecten op Sri Lanka, zoals opvangvoorzieningen voor kinderen en jongeren. Het zijn voorzieningen die het niet zelfstandig redden met de beperkte financiële bijdrage van de Srilankaanse overheid. Dat betekent dat er ieder jaar opnieuw gezorgd moet worden voor voldoende inkomsten om ze voort te zetten.

Sri Lanka
Sri Lanka is economisch afhankelijk van de grote buurlanden India en China, maar ook van westers kapitaal en het toerisme. Momenteel, in de tijd van corona, blijven de toeristen weg en krimpt de economie. Ook worden daardoor de giften in natura van de lokale bevolking voor kinderdagverblijven en tehuizen minder, zoals voedsel, kleding en verzorgings-materialen.

Kinderdagcentrum in Warakagoda

Het gebouw van het dagcentrum voor meervoudig gehandicapte kinderen in Warakagoda werd in 2001 door fondsenwerving vanuit Nederland bekostigd, en met een bijdrage van stichting Wilde Ganzen. Zo maakte Theo Salemink met een vriend een gesponsorde pelgrimstocht naar Assisi. Voor die tijd was er geen enkele voorziening in het gebied.
In het day-care-centre wonen ongeveer twintig kinderen en tieners met een verstandelijke beperking. Ze kunnen rekenen op een goede persoonlijke verzorging, krijgen les in lezen en schrijven, en doen aan muziek en dans. De jongeren leren eenvoudige beroepstaken en maken gebruiksvoorwerpen waar ze een beetje geld mee kunnen verdienen, zoals lepels uit kokosnoten, wierookstokjes, matjes en gehaakte onderzetters. Er is ook een kleine moestuin, waar de kinderen gewassen leren telen, die voor een deel van hun voedsel zorgen.
Twee gedreven begeleidsters leiden het dagcentrum. Zij verzorgen elke dag een warme maaltijd voor de kinderen en onderhouden het huis. Voor het vervoer is er een tuk-tuk.

De oudste kinderen in het dagcentrum krijgen een eenvoudige ‘beroepstraining’ om werkervaring op te doen. Er worden bijvoorbeeld met een kleine machine wierookstokjes gemaakt, van houten stokjes en wierookpoeder. Anderen verpakken de wierookstokjes in doosjes met kleurige opdruk. De jongeren verdienen zo zelf een klein bedrag met de verkoop van de wierookstokjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

In november vorig jaar bezocht Theo met Sarvodaya Nederland enkele sociale projecten in Sri Lanka, waaronder het dagcentrum. Hij vertelt: ‘We zagen dat er daar veel goeds gebeurt, met een bevlogen staf. Maar zoals steeds: daar is wel geld voor nodig.
Sarvodaya Nederland probeert jaarlijks een kleine 10.000 euro in te zamelen, voldoende om het daycare-centre in Warakagoda in stand te houden. Een voordeel is dat de euro op Sri Lanka omgerekend zes keer zoveel waard is.

Graag vragen wij in de komende Adventsperiode van 2020 uw steun voor het kinderdagcentrum van Sarvodaya.

 

 

De Adventsactie start in de viering van zondag 6 december a.s. Leo Salemink en Thea Schouten zullen dan een korte toelichting geven op dit goede doel. (Zie ook de website sarvodaya.nl.)
Uw bijdrage is welkom in de bekende collecteton of via de bankrekening van Stichting Stadsklooster Mariken NL35 INGB 0002206916, met vermelding Adventsproject 2020 voor Sarvodaya.

De diaconiegroep