Noodopvang Afghaanse vluchtelingen in Heumensoord

Zoals u weet is sinds 31 augustus in Heumensoord een noodopvang geopend voor Afghaanse vluchtelingen.

‘De mensen die tijdelijk op Heumensoord verblijven zijn evacués uit Afghanistan, mensen die zich samen met onze regering en hulporganisaties hebben ingezet voor een democratisch en rechtvaardig Afghanistan. En nu in levensgevaar alles achter hebben moeten laten na de overrompeling door de Taliban.’

Twaalf oud-Nijmegenaren van Het Jaar roepen ‘hierbij op om het Nijmeegs hart te openen, hulp te geven waar dat nodig is, en een luisterend oor te bieden aan onze Afghaanse gasten. En te vragen waar behoefte aan is, rekening houdend met de bijzondere situatie waar we nu met zijn allen in zitten midden in een pandemie. We roepen hierbij ook het COA en gemeentebestuur op om samen te kijken hoe we ons nuttig kunnen maken en aan een nieuwe start kunnen bijdragen in een verschrikkelijke situatie.’ (zie weekblad De Brug Nijmegen 4 sept 2021)

‘Wij Nijmegenaren weten hoe we onze gasten een warm welkom moeten heten, wat er nodig is om in Nijmegen een voorlopig thuis te kunnen bieden, en dat bieden we graag.’

Mensen van ver, worden zo mensen dichtbij, onze naasten. Misschien is de naam van het weekblad wel illustratief voor de brug die wij als stadskloosterlingen kunnen en mogen slaan.

Petitie ‘Bied Afghanen bescherming’

VluchtelingenWerk Nederland dringt bij de regering aan op een ruimhartige bescherming van Afghaanse vluchtelingen die in Nederland bescherming vragen. En vraagt hulp te bieden aan landen in de directe regio van Afghanistan, die de meeste Afghaanse vluchtelingen opvangen.

Op de website van VluchtelingenWerk staat een petitie, ondersteund door onder andere Amnesty International en Pax Nederland:

‘We roepen ons kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij hard nodig hebben.

Help ook mee en laat je stem horen!  Teken nu de petitie

Aan de slag voor vluchtelingen: voorlichting geven
Ook vraagt men vrijwilligers om Afghaanse vluchtelingen te helpen opvangen na hun aankomst, zoals in Heumensoord.

VluchtelingenWerk Oostnederland en Bindkracht10 zoeken vrijwilligers die voorlichting willen geven aan de Afghanen over de asielprocedure en wat hen in deze procedure te wachten staat. Lees meer hierover.

Andere vormen van vrijwilligerswerk of hulp zijn eveneens welkom, zoals kleding brengen, activiteiten voor kinderen en activiteitenbegeleiding. Neem ook hiervoor contact met deze organisaties op.

Diaconiegroep, Ria van Kessel
Bart van Straaten