Ontmoetingsplek van kerkelijke en maatschappelijke spiritualiteit

Fijn dat je er even was.

Misschien heb je een kaarsje aangestoken of een gedachte op een briefje geschreven. Al de intenties zullen op zondag 21 juli  een plek krijgen in de viering van Stadsklooster Mariken. De viering kan je ook online volgen en terugkijken.

Tijdens de Vierdaagse kan je ons hier tegenkomen:
Dag 1 staan we in Oosterhout bij de Sint-Leonardus kerk.
Dag 2 plaatsen we het klooster in Alverna bij de Heilige Jozef kerk.
Dag 3 in Nijmegen zelf bij de Groene Schakel aan de Archimedesstraat.
Dag 4 op het weiland tegenover kwekerij Kokke, Stadsdijk 2.

Wat doet Stadsklooster Mariken nog meer?

We doen eigenlijk alles wat elke kerkgemeenschap ook doet: Vieringen op zon- en feestdagen. Dopen, huwelijken en uitvaarten. Begeleiding bij keerpunten in het leven. Spiritualiteit. Maar dan op een net iets andere manier:

Buiten de lijntjes kleuren

Wij steken de oude christelijke traditie en de oude rituelen en vormen dusdanig in een nieuw jasje dat zij van betekenis worden voor als je gelooft, niet gelooft of anders gelooft.

Augustinus zegt: ‘God licht op in mensen.’ Dat beperkt zich dus niet tot kerkmensen. We vinden het verrijkend hoe mensen juist buiten de kerkelijke lijntjes inspiratie vinden. Dat is ook voor ons weer inspirerend.

Roze

We doen roze vieringen, homohuwelijken, rituelen bij transitie, enz. Daarbij werken we samen met LHBTI+-organisaties. Daarnaast zijn we betrokken bij de Regenboogagenda Nijmegen.

Vierdaagse en andere gelegenheden

Bij de vierdaagse geven we met het oude ritueel van het kaarsen aansteken mensen de gelegenheid om stil te staan bij je eigen drijfveer om de vierdaagse te lopen. Maar je bent vrij om het ritueel gelovig of niet-gelovig in te vullen.

Dat doen we ook op Allerzielen of Aswoensdag, of bij andere gelegenheden. Dan steken we de kerkelijke vormen en rituelen dusdanig in een nieuw jasje dat je die religieus, maar ook niet-religieus kunt beleven.

ontdek de kloosterling in jezelf!

Ons motto is: ‘Ontdek de kloosterling in jezelf!’ We denken dat God ook buiten de kerk te vinden is. In de begintijd van de kloosters woonden de kluizenaars nog niet bij elkaar maar apart op hun eigen plek. Daarom woont er ook niemand in het Stadsklooster Mariken. Veelmeer draagt iedereen die op zijn of haar eigen plek op zoek is naar zingeving en spiritualiteit naar ons idee wel iets in zich van een kloosterling. Zeg maar een ‘kloosterling midden in de wereld’. Misschien is op die manier ook een stukje van jezelf een soort kloosterling. Daarom is ons motto: ‘ontdek de kloosterling in jezelf!’

We willen geen zieltjes winnen, maar we zijn er als je je eigen spiritualiteit verder wilt verkennen. En bij ons aansluiten mag natuurlijk altijd.

Wie is Stadsklooster Mariken?

Stadsklooster Mariken komt voort uit de geloofsgemeenschap rondom de Augustijnen in de Boskapel. We noemen ons ‘Stadsklooster’ omdat we de kloostertraditie van de Augustijnen op een eigentijdse manier voortzetten. En we noemen ons ‘Mariken’ omdat Mariken van Nieumegen ‘buiten de lijntjes kleurde’ en nieuwe geëmancipeerde wegen ging.

traditie in een nieuw jasje

onafhankelijk

Mensen ontdekken ons vanwege de eeuwenoude rituelen in een eigentijds jasje en vanwege onze vrijzinnige benadering van de christelijke traditie.

Stichting Stadsklooster Mariken is een onafhankelijke zelfstandige stichting. Inhoudelijk zijn wij geworteld in de kerkelijke traditie, maar in onze manier van doen gaan we net als Mariken van Nieumegen nieuwe wegen.

ontdek de kloosterling in jezelf!

In het Stadsklooster wonen geen kloosterlingen. Immers woonden in de begintijd van de kloosters de kloosterlingen ook apart en kwamen alleen op zondag bij elkaar. Naar ons idee draagt iedereen die op zijn of haar eigen plek op zoek is naar zingeving en spiritualiteit wel iets in zich van een kloosterling. Ons motto is daarom: ‘ontdek de kloosterling in jezelf!’

inspiratie hálen en bréngen

Stadsklooster Mariken wordt gedragen door een oecumenische geloofsgemeenschap die haar wortels heeft in het klooster van de Augustijnen. Daar omheen bouwen we aan een gemeenschap waarin gelovigen, niet-gelovigen en anders-gelovigen uit de rijke schat van onze traditie inspiratie hálen, maar waar zij andersom ook inspiratie bréngen.

geen zieltjes winnen maar spiritualiteit ontdekken

We willen geen zieltjes winnen. We willen mensen veelmeer helpen om hun eigen spiritualiteit te verkennen. Onze missie is geslaagd wanneer mensen ontdekken hoe zij door God geraakt en opgetild worden. En onze missie is nog meer geslaagd als dat ‘buiten de lijntjes’ gebeurt en we daardoor zelf geïnspireerd worden. En als je je dan bij ons aan wilt sluiten mag dat uiteraard.

Marikenmail?


wil je op de hoogte blijven, abonneer je vrijblijvend op onze wekelijkse Marikenmail