Lezing: bidden met Augustinus

Lezing: bidden met Augustinus

Lezingen, studie

Activiteit details

  • Stadsklooster Mariken
  • 3 maart 2020
  • 20:00 - 22:00

Contact event manager

1 2 3 4

Book your tickets

Thank jij Kindly

Lezing: bidden met Augustinus

Graafseweg 276 Nijmegen

20:00 - 22:00
3 maart 2020

000000

Stadsklooster Mariken

Organizer's other events

Lezing: bidden met Augustinus

Graafseweg 276 Nijmegen

20:00 - 22:00
3 maart 2020

Afdrukken

Soms zit je in ellende en narigheid en wil je gaan bidden. En als je dat wilt, bedenk je wat je God wilt gaan zeggen in je gebed, zoals een zoon die rekent op de barmhartigheid van zijn vader. … Meestal luistert God meteen als je zoiets zegt. God was al bij je toen je overwoog te gaan bidden, net zoals Hij bij je is als je er echt mee begint.
uit: Augustinus, Als korrels tussen kaf, s. 112A

Meer dan de andere kerkvaders benadert Augustinus God als een persoonlijke vriend met wie we een relatie kunnen aangaan. God wil in ons hart wonen, kent ons beter dan wij ons zelf kennen. Met God in contact komen betekent voor Augustinus dan ook eerst langs je eigen hart gaan: bij je zelf naar binnen kijken en jezelf leren kennen.
Sommige teksten in de Confessiones laten zich lezen als een gebed. Augustinus lijkt wel voortdurend in gesprek met God waarbij hij ook ons als lezers toelaat. Wat is bidden volgens Augustinus, hoe zou je kunnen bidden? Aan de hand van citaten uit het werk van Augustinus, met als context twee voortreffelijke studies, namelijk die van Tars van Bavel OSA en mgr. Gabriël Quicke wordt het bidden door en met Augustinus toegelicht.

De lezing wordt gehouden door drs. Ingrid van Neer-Bruggink.
Bij deze lezing en samenspraak komt een hand out met teksten.
Ingrid van Neer- Bruggink (1960) is als classica verbonden aan het Augustijns Instituut. Ze was tot juli 2017 verantwoordelijk voor de Bibliotheek Augustijns Instituut Eindhoven. Haar huidige functie omvat het uitdragen van het augustijnse erfgoed en de augustijnse spiritualiteit. Ze heeft zich in 2006 als lekenaugustijn verbonden aan de Orde der Augustijnen.

Inleiding : drs. Ingrid van Neer-Bruggink
Wanneer: dinsdag 3 maart 2020
Waar: Stadsklooster Mariken, Graafseweg 276, Nijmegen
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: € 10,-
Aanmelden: info@stadskloostermariken.nl