Augustinus Preek 80.8 Laten we liever goed leven

Augustinus Preek 80.8 Laten we liever goed leven

Ons Augustinusfeest is altijd het feestelijke begin van een nieuw jaar, waar we weer samen als kerkgemeenschap met elkaar optrekken. Achter de schermen is het dan altijd al een drukte van belang, er worden taarten binnengebracht en lekkere hapjes, glazen en kopjes worden klaargezet, want straks na de viering zullen we toasten op een nieuw begin.

Maar vandaag verloopt ons Augustinusfeest heel anders. Zoals ook het laatste half jaar heel anders is gegaan. Vandaag blijft het voor en na de viering stil. Hoewel, niet helemaal, als u straks namelijk naar huis gaat en de computer aanzet kunnen we op onze websitealsnog met elkaar ‘digitaal proosten’.

‘Het zijn slechte tijden! Het zijn moeilijke tijden!’ zo citeert Augustinus de mensen. En hoewel de mensen rondom Augustinus nog niet konden weten hoe de tijden 1600 jaar later eruit zouden zien, hadden ze toen al gelijk. ‘Het zijn slechte tijden! Het zijn moeilijke tijden!’

Best een aantal mensen uit onze gemeenschap hebben inderdaad corona gekregen. Ze hebben het zwaar gehad, en het zal nog een hele tijd duren voor dat ze er weer helemaal de oude zijn. Anderen die ziek zijn moesten in die tijd tussen alle corona-patiënten door zien dat ook zij de goede behandeling kregen. Velen van ons hebben in hun kring van mensen afscheid moeten nemen van een dierbare, vaak zonder dat je erbij kon zijn, en met een schrale afscheidsviering. Je mocht je kinderen niet zien en je kleinkinderen niet knuffelen. En nog: Je doet boodschappen op de gekste tijden om de drukte te ontlopen. De muren komen op je af, en hoe vaak gaat er niet een dag voorbij dat je niemand gesproken hebt. Wie weet staat je baan op de tocht of gaat het slecht met je bedrijf.

‘Het zijn slechte tijden! Het zijn moeilijke tijden!’ Dat geldt ook voor ons als kerkgemeenschap. Maar we luisteren ook naar Augustinus. En die zegt: ‘Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed.’ Augustinus is natuurlijk niet zo naïef als de vele mensen nu die denken: hup, laten we goed leven en zo doen alsof het virus er niet is. Laat die anderhalve meter maar zitten. Laten we lekker met z’n allen in het vliegtuig op vakantie gaan en door landen hossen waarvan je al ziet aankomen dat die oranje zullen gaan kleuren. En laten we gewoon de oudjes thuis opsluiten zodat de jongeren kunnen feestvieren. – Nee, met zo’n goed leven maak je de tijden juist nog slechter.

Het gaat er dus niet om dat je zo doet alsof de slechte tijden er niet zijn. Je moet de slechte tijden juist serieus nemen, maar midden in die slechte tijden kan je wel goed leven en op die manier kunnen zelfs slechte tijden goed worden. En al zeg ik het zelf, van begin af aan hebben we inderdaad geprobeerd om midden in de crisis toch goed te leven:

Bijvoorbeeld met onze online-vieringen. Meer dan een gewone parochie moeten wij het hebben van de zondagse viering en de ontmoeting er omheen. We hebben geprobeerd om dat gemeenschapsgevoel zo goed en zo kwaad als het kon met onze online-vieringen overeind te houden. Door de inspanningen van onze musici en zangers konden we toch samen zingen terwijl iedereen gewoon thuis achter de computer zat. Het is ons zelfs gelukt om in de goede week en met Pasen en Pinksteren de rituelen met elkaar te beleven. Zo kon het gebeuren dat je weliswaar achter je computer zat en toch opgetild werd. De eerste communie kinderen en de kindernevendienst kinderen kregen leuke filmpjes en opdrachten opgestuurd, en daar maakten ze foto’s van en stuurden die weer terug. – Laten we liever goed leven, dan worden zelfs slechte tijden ook een beetje goed.

Veel mensen uit onze gemeenschap bellen elkaar regelmatig, een stukje goed leven midden in de slechte tijden. Ook in onze samenleving hebben we grote solidariteit gezien. Mensen waren vriendelijker voor elkaar. Voor het eerst werd ons bewust welke mensen essentiële beroepen hadden; maar ook dat het meeste geld toch omgaat in niet essentiële sectoren. We genoten van de rust op straat en van de schone lucht. We zagen dat je ook anders kan werken. Dat je op een andere manier vakantie kunt vieren. En zo proefden we op allerlei manieren dat deze slechte tijden ons ook lieten zien hoe we goed kunnen leven.

Op onze website vind je onder de rubriek ‘Een profetisch alternatief na corona’ een verzameling van filmpjes en teksten waar mensen vertellen hoe we juist door deze slechte tijden tot een goed leven kunnen komen. Kijk er af en toe eens naar. Er komen steeds weer nieuwe bijdragen bij.

Ik zei het aan het begin al: normaal vieren we ons Augustinusfeest in een sfeer van het glas heffen op een sprankelend seizoen met inspirerende activiteiten en hartverwarmende vieringen, en proosten we op het goede leven. Dit jaar ziet onze roeping er wat anders uit. Dit jaar zijn we geroepen om goed te leven midden in de slechte tijden. We hebben er al een half jaar lang mee kunnen oefenen. Dat we trouw blijven aan elkaar. Dat je privé midden in de grote ontwikkelingen kleine eilandjes van goed leven blijft maken. Dat we als kerkgemeenschap de slechte tijden juist aanpakken om nog duidelijker te zien hoe we goed kunnen leven.

Laten we liever goed leven, zegt Augustinus, laten we zo ervoor zorgen dat zelfs deze slechte tijden uiteindelijk goed worden.

Ekkehard Muth, 30 augustus 2020